Logo.fi

Mikä on Pilates-harjoitus ja sen hyödyt

Pilateksen aloittaminen ja sen hyödyt

Pilates on liikuntamuoto, jossa keskitytään kehon voiman, joustavuuden ja hallinnan kehittämiseen. Sillä on monia hyötyjä, ja sitä voi harrastaa sekä erityislaitteilla että ilman. Lue lisää pilateksen aloittamisesta ja eri harjoitustyypeistä.

pilates

Sisällysluettelo

Pähkinänkuoressa

 • Pilates kehitettiin 20. vuosisadan alussa vammojen kuntoutukseen tarkoitetuksi harjoitusmuodoksi, ja siitä on sittemmin kehittynyt suosittu liikuntamuoto suuren yleisön keskuudessa.
 • Pilates korostaa oikeaa ryhtiä, linjausta ja kehon hallintaa tarkkojen liikkeiden ja hengitystekniikoiden avulla.
 • Pilateksella on lukuisia fyysisiä ja psyykkisiä terveyshyötyjä, kuten coren, joustavuuden ja tasapainon parantaminen sekä stressin sekä esimerkiksi ahdistuksen vähentäminen.
 • Saatavilla on erilaisia pilatesharjoituksia ja -laitteita, mukaan lukien perinteinen mattoharjoittelu ja erikoislaitteet, kuten reformerit, tornit ja tuolit.
 • Pilatesta voidaan käyttää vammojen kuntoutusmuotona, ja se voi myös auttaa ehkäisemään vammoja vahvistamalla ja vakauttamalla kehoa.

Mitä Pilates on?

Pilates on liikuntamuoto, joka keskittyy kehon voiman, joustavuuden ja hallinnan kehittämiseen. Sen kehitti Joseph Pilates 1900-luvun alussa, ja siitä on sittemmin tullut suosittu ympäri maailmaa. Pilates perustuu keskittymisen, hallinnan, keskittämisen, tarkkuuden, hengityksen ja virtauksen periaatteisiin.

Pilateksen historia

Pilateksen loi saksalaissyntyinen amerikkalainen liikunnanohjaaja Joseph Pilates 1920-luvulla. Hän kehitti järjestelmän kuntoutusmuotona loukkaantuneille urheilijoille ja sotilaille, ja siitä on sittemmin kasvanut suosittu liikuntamuoto. Pilateksen tavoitteena on kehittää voimaa ja joustavuutta sekä parantaa ryhtiä, tasapainoa ja koordinaatiota.

Pilatesta on mukautettu ja muokattu vuosien varrella, ja se on kasvanut käsittämään laajan valikoiman erilaisia muotoja matolla tapahtuvasta harjoittelusta erikoislaitteita käyttäviin laitteisiin perustuvaan harjoitteluun. Nykyään sitä harjoitetaan erilaisissa ympäristöissä, kuten kuntosaleilla, liikuntasaleissa sekä fysioterapia- ja kuntoutusohjelmissa.

Pilateksen hyödyt

Pilates tarjoaa monenlaisia hyötyjä fyysiselle ja henkiselle terveydelle. Näitä ovat mm:

 • Parempi ryhti: Pilates auttaa vahvistamaan ydinlihaksia, mikä puolestaan auttaa parantamaan ryhtiä ja vähentämään selkäkipuja.

 • Lisääntynyt liikkuvuus: Pilates auttaa lisäämään liikkuvuutta sekä vähentämään loukkaantumisriskiä fyysisten aktiviteettien aikana.

 • Parempi tasapaino ja koordinaatio: Pilates auttaa parantamaan tasapainoa ja koordinaatiota, mikä voi auttaa urheilun ja tanssin kaltaisissa toiminnoissa.

 • Lisääntynyt lihasvoima: Pilates auttaa vahvistamaan lihaksia, mikä voi auttaa esimerkiksi painojen nostamisessa tai juoksussa.

 • Parempi henkinen keskittyminen ja keskittymiskyky: Pilates auttaa parantamaan keskittymistä, mikä voi auttaa esimerkiksi opiskelussa tai työssä.

 • Parempi hengitys: Pilates auttaa parantamaan hengitystä, mikä voi auttaa esimerkiksi juoksussa tai joogassa.

Pilateksen aloittaminen

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan pilatesta, on muutamia asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon ennen aloittamista.

Ensinnäkin on tärkeää löytää ohjaaja, jolla on pätevyys opettaa pilatesta. Pätevillä ohjaajilla on laaja tietämys eri pilatesharjoituksista ja siitä, miten ne tehdään turvallisesti ja tehokkaasti. On myös tärkeää löytää ohjaaja, joka tuntee kuntotasosi ja tavoitteesi ja osaa tehdä sopivia muutoksia ja variaatioita.

Toiseksi sinun on päätettävä, haluatko harrastaa pilatesta matolla vai käyttää erikoislaitteita. Mattopohjaista pilatesta voi tehdä kotona vähäisin välinein, kun taas laitepohjaiset pilatestunnit edellyttävät yleensä erikoiskoneiden, kuten Reformerin tai Cadillacin, käyttöä.

Kolmanneksi sinun on pohdittava tavoitteitasi. Pilatesta voidaan käyttää yleisen fyysisen ja psyykkisen terveyden parantamiseen, vammojen kuntouttamiseen tai suorituskyvyn parantamiseen tietyissä fyysisissä toiminnoissa. On tärkeää löytää ohjelma, joka on räätälöity tarpeisiisi ja tavoitteisiisi.

Lopuksi sinun tulisi löytää tunti tai ohjelma, joka sopii aikatauluusi ja budjettiisi. Pilatesta voi harrastaa erilaisissa ympäristöissä, yksityistunneista ryhmätunteihin. On tärkeää löytää ohjelma, joka sopii sinulle.

Pilates-laitteiden tyypit ja harjoitukset

Pilatesta voi tehdä erikoislaitteilla tai ilman. Mattapohjainen pilates vaatii vain joogamattoa, ja sitä voi tehdä kotona tai kuntosalilla. Laitteisiin perustuvaan pilatekseen tarvitaan erikoiskoneita, kuten Reformer, Cadillac ja Wunda Chair, ja sitä tehdään tyypillisesti erityisessä pilatesstudiossa.

Mattapohjaisessa pilateksessa keskitytään yleensä ydinvoimaa ja joustavuutta edistävään harjoitteluun. Se sisältää harjoituksia, kuten lankkuja, rutistuksia ja jalkojen nostoja, sekä venytyksiä ja hengitysharjoituksia.

Laitteisiin perustuvassa pilateksessa keskitytään yleensä koko kehon vahvistamiseen ja venyttelyyn. Harjoitukset tehdään erikoistuneilla laitteilla, jotka mahdollistavat tarkemman hallinnan ja vastuksen. Laitepohjainen pilates voi olla erityisen hyödyllistä henkilöille, joilla on vammoja tai muita fyysisiä rajoituksia.

Pilates vammojen ehkäisyyn ja kuntoutukseen

Pilates voi olla tehokas väline vammojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa. Pilates auttaa kehittämään voimaa ja joustavuutta, mikä voi auttaa vähentämään loukkaantumisriskiä ja parantamaan suorituskykyä fyysisissä aktiviteeteissa. Pilates voi myös vähentää kipua ja parantaa liikkuvuutta henkilöillä, joilla on jo olemassa olevia vammoja.

Pilates-harjoituksia voidaan mukauttaa eri kunto- ja fyysisen kyvyn tasojen mukaan. Siksi se on ihanteellinen harjoitusmuoto henkilöille, joilla on vammoja tai muita fyysisiä rajoitteita. Pilatesta voidaan käyttää myös fysioterapiassa ja kuntoutusohjelmissa, jotta ihmiset voivat toipua vammoista ja palata normaaliin toimintaan.

Pilates vs. muut liikuntamuodot

Pilatesta verrataan usein muihin liikuntamuotoihin, kuten joogaan ja voimaharjoitteluun. Vaikka kaikilla kolmella liikuntamuodolla on monia yhtäläisyyksiä, on myös joitakin keskeisiä eroja.

Jooga ja pilates keskittyvät molemmat liikkuvuuteen ja voimaan, mutta jooga painottaa staattisia asentoja ja tarkkaavaisuutta, kun taas pilates korostaa dynaamista liikettä ja hallintaa. Voimaharjoittelu keskittyy lihasten rakentamiseen ja voiman parantamiseen, kun taas pilates keskittyy voiman rakentamiseen ja liikkuvuuden parantamiseen.

Johtopäätös

Pilates voi olla tehokas väline fyysisen ja henkisen terveyden parantamiseen, kuntoutukseen ja vammojen ennaltaehkäisyyn. Pilates voidaan harrastaa sekä erityislaitteilla että ilman niitä, ja sitä voidaan mukauttaa eri kuntotasojen ja fyysisten valmiuksien mukaan.

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan pilatesta, on tärkeää löytää ohjaaja, joka on pätevä ja kokenut tämän liikuntamuodon opettamisessa. On myös tärkeää löytää ohjelma, joka sopii tavoitteisiisi ja aikatauluusi sekä budjettiisi.

Pilates on erinomainen liikuntamuoto kaikille, jotka haluavat parantaa yleistä terveyttään ja hyvinvointiaan. Miksi et siis kokeilisi sitä? Saatat yllättyä tuloksista!

"Pilates on liikuntamuoto, jossa keskitytään voiman, joustavuuden ja kehonhallinnan kehittämiseen." - Joseph Pilates.

Näillä tarvikkeilla pääset alkuun

 • Matto: Matto on pilateksen peruslaite. Etsi matto, joka on tarpeeksi paksu pehmentämään ja tukemaan, mutta ei niin paksu, että se haittaa tasapainoa ja vakautta.

 • Vastusnauhat: Vastusnauhat ovat edullisia, joten ne ovat hyvä vaihtoehto lisätä vastusta pilatesharjoitteluun. Niitä on saatavana eri vastustasoilla, ja niitä voidaan käyttää useisiin eri harjoituksiin.

 • Foam roller: Foam roller on sylinterinmuotoinen vaahtomuovipala, jota voidaan käyttää itsehierontaan, venyttelyyn ja tasapainoharjoituksiin. Se on loistava väline joustavuuden liikkuvuuden ja lihasjännityksen lievittämiseen.

 • Pilatespallo: Pilatespallo on pieni, puhallettava pallo, jota voidaan käyttää tasapaino- ja vakautusharjoituksiin sekä lisäämään vastusta tiettyihin harjoituksiin.

 • Pilatesrengas: Pilatesrengas on pyöreä vastuslaite, jota voidaan käyttää erilaisiin harjoituksiin, jotka kohdistuvat tiettyihin lihasryhmiin.

 • Reformer: Reformer on pilateslaite, joka koostuu liukualustasta, vastusköysistä ja jalkarangasta. Sitä käytetään monenlaisiin tasapainoa, vakautta ja voimaa vaativiin harjoituksiin.

Yleisimmät kysymykset

Q: Mitä pilates on?

V: Pilates on liikuntamuoto, jossa korostetaan oikeaa ryhtiä, linjausta ja kehon hallintaa tarkkojen liikkeiden ja hengitystekniikoiden avulla. Pilates kehitettiin 1900-luvun alussa vammojen kuntoutukseen tarkoitetuksi harjoitusmuodoksi, mutta siitä on sittemmin kehittynyt suosittu liikuntamuoto suuren yleisön keskuudessa.

Q: Mitä hyötyä pilateksesta on?

V: Pilateksella on lukuisia fyysisiä ja psyykkisiä terveyshyötyjä, kuten ydinvoiman, joustavuuden ja tasapainon parantaminen sekä stressin ja ahdistuksen vähentäminen. Se voi myös lievittää selkäkipuja ja parantaa ryhtiä ja linjausta.

K: Miten pääsen alkuun pilateksessa?

V: Pilateksen aloittaminen edellyttää, että löydät pätevän ohjaajan, joka opastaa sinut oikeaan muotoon ja tekniikoihin. Tämä voi olla erityisen tärkeää aloittelijoille tai niille, joilla on vammoja tai erityistarpeita. Pilates-studiot ja kuntosalit tarjoavat usein alkeistunteja tai yksityistunteja niille, jotka ovat vasta-alkajia. On myös hyvä aloittaa alkeiskurssilla tai -DVD:llä, jotta saat tuntumaa pilateksen perusliikkeisiin ja -periaatteisiin.

K: Millaisia pilateslaitteita ja -harjoituksia on saatavilla?

V: Saatavilla on monenlaisia pilatesharjoituksia ja -laitteita, kuten perinteisiä mattoharjoitteita ja erikoislaitteita, kuten reformereita, torneja ja tuoleja. Tarjolla on myös erilaisia pilatesharjoittelumuotoja aloittelijoista edistyneisiin ja erilaisiin tavoitteisiin, kuten voiman lisäämiseen, joustavuuden parantamiseen tai vammojen kuntouttamiseen.

K: Voiko pilatesta käyttää vammojen ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen?

V: Kyllä, pilatesta voidaan käyttää vammojen kuntoutukseen, ja se voi myös auttaa ehkäisemään vammoja vahvistamalla ja vakauttamalla kehoa. Keskittyminen oikeaan linjaukseen, hallintaan ja ydinvoimaan voi olla erityisen hyödyllistä niille, joilla on selkäkipuja tai muita tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia.

;

©Copyright 2022

www.elamanmuutos.fi